Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02 20:51 - Истината, част 2
Автор: gizdashki Категория: Други   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Братя и сестри, нека не грешим отново както съгреши нашата пра-родителка Ева и да не се съмняваме в Божиите истини! Да не слушаме гласа на змията: „истина ли каза Бог...?” Не се съмнявайте – Бог казва истината винаги. „Истина, истина ви казвам...”!

Защото ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение, но, водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха; те ще отвърнат слуха си от истината и към басни ще се обърнат.” 2Тим 4:3-4

„Голяма е земята и високо небето, и бързо е слънцето в своя ход, защото за един ден обхожда небесния кръг и пак се връща на мястото си.
Не е ли велик Оня, Който върши това? И истината е велика и по-силна
от всичко.
Цяла земя призовава истината, и небето я благославя, и всички работи се стряскат и треперят пред нея. И в нея няма неправда.
Неправедно е виното, неправеден е царят, неправедни са жените,
несправедливи са и всички човешки синове, па и всичките им работи са
такива: няма в тях истина, и те ще загинат в неправдата си;
а истината пребъдва и остава силна винаги, и живее и владее от века
до века.
В нея няма пристрастие и различаване: тя върши, каквото е справедливо, отбягвайки всичко несправедливо и лошо, и всички одобряват нейните работи.
В нейния съд няма нищо криво; тя е сила и царство, и власт, и величие
през всички векове; благословен да е Бог на истината!” 2Ездра 34:40

„Кой днес чете Апокалипсиса? – отбелязал веднъж оптинския старец Варсонофий. – Почти изключително в манастирите, в духовните академии и семинариите, по необходимост. А от светските рядко някой го чете. Оттук става ясно, че този който би чел Апокалипсиса преди края на света, ще бъде наистина блажен, защото ще разбира това, което се случва. А разбирайки, ще се подготвя. Четейки, той ще вижда в събитията, описани в Апокалипсиса, едни или други съвременни за него събития.

Старец Нектарий: „Навсякъде ненавиждат християнството. То е иго за тях, което им пречи да живеят волно, свободно да вършат грехове. Разлага се, тлее и се изражда най-новото поколение. Искат да живеят без Бога. Е, какво пък! Плодовете на този живот са очевидни... Антихриста явно идва в света. И един път ще тръгнат неговите пълчища срешу православната Русия, и втори път и ще поискат и трети...”
 

Веднъж в Холмищи дошъл за съвет младия лекар Сергей Никитин, но вместо да решава проблемите на посетителя, отец Нектарий произнесъл монолог за потопа, тайно изобличаващ съвременната ситуация.

„Представете си, - казал той на удивения гост, - в крайна сметка сега съвършено необосновано считат, че епохата, преживяна от човешкия род в предпотопното време, е била безрадостна, дива и невежествена. А в действителност културата тогава била доста висока. Хората можели да правят много неща, крайно остроумни по замисъл и благолепни по вид. Само че на това ръкотворно имущество те отдавали цялата сила и душата си. Всички способности на своята първобитна млада природа те съсредоточили само в едно направление – всемерно удовлетворение на телесните нужди. Бедата им е в това, че те „станали плът”.

И ето, че Господ решил да оправи тази тяхна едностранчивост. Чрез Ной Той обявил за потопа, и Ной сто години призовавал хората към изправление, проповядвал покаяние пред лицето на гнева Божий, а за доказателство на правдивите си думи строил ковчега.

И какво мислите? За хората от това време, привикнали към изящната форма на своята цивилизация, било много странно да гледат как старецът, обезумял, прави някаква неудобна кутия с огромни размери в ерата на великолепната култура, а още и проповядва от името на Бога за приближаващ потоп...”
Тагове:   истината,


Гласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gizdashki
Категория: Други
Прочетен: 221407
Постинги: 99
Коментари: 193
Гласове: 292
Архив
Календар
«  Май, 2023  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031